Cestujeme s dětmi: Plzeň

Plzeňský kraj je velmi zajímavou destinací na rodinné dovolené, na jeho území se nachází Národní park Šumava, Český les, Brdy, Slavkovský les, Křivoklátsko. Také se v kraji nachází vodní nádrže Nýrsko a Lučina., řeky Berounka, Radbuza, Mže, Otava. Pokud Vám to přijde málo, můžete navštívit také Černé jezero, Čertovo jezero, Prášilské jezero a hrazené Odlezelské jezero.

V Plzeňském kraji se také nachází stovky historických památek, které lákají na výlety. Na některá místa může být ale horší dostupnost, pojďme si ale říct, kam se s kočárkem zaručeně dostanete.

Trasa na zámek Kozel

Klasicistní zámek Kozel patří mezi nejvíce navštěvované památky v této oblasti. K zámku se nejlépe dostanete od šťáhlavského nádraží, odkud vede modrá značka, po 2km se dostanete kempu Kozel, kde je i případné parkoviště. Po asfaltové cestě sejdete dolů k potoku, kde uvidíte zámek přímo před sebou. Dále se díky zeleným a červeným značkám dostane zpět do Šťáhlav. Pokud máte procházky málo, můžete si výlet prodloužit o 6km na hrad Lopata. Trasa je vhodná pro terénní kočárky. Jde se od Lopateckého rybníka v dolní části zámeckého areálu stále po modré až k hradu.

Pohádková chalupa Mlázovy

Ve venkovním areálu uvidíte pohádkovou stezku skřítků, Šatlavu, tůňku, pohádkový golfík nebo Mravenečkov. Přivítá vás víla Šumava a Šumavous, pobaví vás muzikanští skřítci.

ZOO Plzeň a Dinopark

Kam můžete 365 dní v roce? Přeci do Zoo, a ta v Plzni nabízí jedinečný celek s botanickou zahradou. Za zmínku určitě stojí volné výběhy šelem a opic, skalní výběhy sněžných levhartů, ostrovy poloopic a opic. Zajímavostí je také Tajemný svět africké noci nebo Madagaskar, jak byly pojmenovány nejvíce navštěvované pavilony.

Dinopark ZOO Plzeň nabízí několik desítek pohyblivých ozvučených modelů dinosaurů v životních velikostech, které se nachází v lesoparku nad výše zmíněnou zoo. Prostor dinoparku nabízí celou řadu atrakcí, prolézaček, jezírko s vodopádem a spoustu dalších zajímavých zákoutí. V dinoparku i Zoo pochopitelně naleznete i výborné občerstvení a stánek se suvenýry u vstupu.

Sigmondova naučná stezka

V severní části města Plzně se nachází Bolevecké rybníky, kterými Vás provede naučná stezka. Délka tratě je 7k a má celkem 15 zastávek. Po trase se nachází hezky zpracované naučné informační cedule, které vás seznámí s okolní přírodou a historií oblasti. Čeká na vás například přírodní rezervace Petrovka a její mokřady uprostřed borového porostu, jeskyně Petrovská díra, památný smrk, pozůstatky kolomazné pece a další. Naučná cesta je okruhem, který začíná a končí stanicí tramvaje na Košutce. Celá trasa je nenáročná, vhodná pro rodiny s dětmi.

Foto: Fotobanka

Text: Inspirováno knihou 77 výletů: Ivo Paulík a kol.