Srovnání cen energií aneb Kolik nabídek je třeba si nechat udělat?

Energie a jejich ceny nás poslední dobou poměrně dost trápí, stejně jako zvyšující se ceny pohonných hmot, zboží v obchodě, služeb a vlastně všeho kolem nás. Zatímco jízdu autem můžete omezit a v obchodě si můžete některé zboží prostě nekoupit, u energií to tak úplně nejde. Sice jimi můžete částečně šetřit, zcela se bez nich ale neobejdete. A i přes to šetření pořád mohou ukrajovat značnou část rozpočtu.

Právě to je možná důvod, proč si pořád lámete hlavu nad tím, jak za ně ještě víc ušetřit, jednou z možností, která vás už napadla, je i změna dodavatele. Neplatíte náhodou u toho vašeho stávajícího příliš vysokou částku?

Energie jsou součástí našich životů

Naši praprapředci to měli o něco jednodušší. Energie a jejich ceny neřešili, zdrojem tepla i místa k vaření se jim stal oheň. Svítili si svíčkami, vymoženosti moderní doby jako je pračka, sušička, kávovar, počítač, rádio, ani nic jiného neznali.

Doba se ale mění, my se bez podobných věcí už neobejdeme. V okolí domů žádný potok nebo řeku na praní nenajdeme, navíc bychom na to ani neměli čas. Večer si rádi pustíme televizi, abychom se po náročném dni odreagovali, na čtení, psaní i další manuální činnosti si potřebujeme posvítit. K práci i zábavě využíváme počítač nebo chytrý telefon, obojí je třeba pravidelně nabíjet. Když nastanou chladné večery, potřebujeme si i zatopit. Sice už mnozí z nás topí dřevem, plyn a elektřina jsou ale pořád i na to hojně využívány. Jak se pak můžeme divit, že spotřeba energií je taková, jaká je?

Z čeho se skládá cena energií

Taky se vždy podíváte na vyúčtování a jen kroutíte hlavou nad uvedenými částkami? Možná vás překvapí, že cena energií se skládá vždy ze dvou částí, a to regulovatelné a neregulovatelné.

Neregulovatelná část ceny tvoří kolem 45 % z celkové ceny na energie a tvoří ji měsíční poplatek za správu odběrného místa a skutečně spotřebovaná energie. Už název napovídá, že její výše není pevně stanovená a záleží na dodavateli, jak ji nastaví. Zbytek, tedy poplatky za obnovitelné zdroje energie, využívání přenosové infrastruktury nebo rezervovaný příkon, to platíme všichni stejnou částku, ať už máme jakéhokoli dodavatele. Jde o regulovatelnou část.

Zdroj: fotobanka

Zkoušeli jste si ceny už někdy porovnat?

Hned v úvodu jsme si položili otázku, kolik nabídek je třeba si nechat udělat, abyste porovnali ceny u jednotlivých dodavatelů a vybrali si tu, která je aktuálně pro vás nejvýhodnější. A odpověď? To záleží!

Pokud se vám chce obíhat pobočky dodavatelů, zabere vám to hromadu času, některé nabídky vám nejspíš zůstanou utajené. Kdo jde s dobou, ten může vsadit na online srovnávače, které vám po zadání pár základních údajů předloží během pár minut hned několik různých nabídek. Ty uvidíte přehledně srovnané vedle sebe a můžete je porovnávat.

Nejdůležitějším parametrem porovnání je neregulovatelná část ceny za energie, která se u jednotlivých dodavatelů liší, a někdy opravdu výrazně. Právě ta nám umožní jednotlivé nabídky porovnat a na energiích tak ušetřit.

Víte, že když využijete online srovnávačů, můžete nabídky dodavatelů online nejen porovnat, ale můžete si rovnou v případě potřeby online zařídit i převod energií? Potěší vás i to, že od smlouvy, kterou uzavřete online, můžete do 15 dnů od zahájení dodávek energie odstoupit. Takovou možnost u smlouvy sjednané na pobočce nemáte.