Německé hvězdičky Zimtsterne

České cukroví zná každý a recepty na něj najdete v podstatě všude. My vám dnes přineseme recept od našich západních sousedů, kterým ohromíte nejednu návštěvu. Německé tradiční sušenky Zimtsterne totiž provoní vaší domácnost a potěší i celiaky.

Bezlepkové hvězdičky jsou známé také jako „skořicové hvězdy“ nebo „první hvězdy“. Druhé označení používají němečtí Židé, pro které je tato sušenka součástí prvního jídla po půstu zvaném Jomkipur.

Návod na přípravu

Hvězdičky jsou bezlepkové, velmi chutné a lehké na přípravu. Připravte si:

  • 2 bílky
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky citronové kůry
  • 1 a půl hrnku moučkového cukru
  • 1 lžičku skořice
  • 200 g mandlové mouky
  • půl hrníčku nastrouhaných mandlí

Z bílku vyšlehejte hutný sníh a přidejte citronovou šťávu, skořici a cukr. Trochu této směsi si dejte stranou, protože bude sloužit jako poleva, a do zbytku zapracujte zbylé přísady.

Vznikne vám hladké těsto, které rozválejte a vykrajujte jednotlivé hvězdičky. Ty naskládejte na pečící papír a potřete směsí, kterou jste si dali stranou.

Hvězdičky se pečou přibližně 25 minut při 135 °C. Jsou určené k okamžité konzumaci nebo je můžete uložit do uzavíratelné nádoby na později.

Pokud máte možnost zajet na nákup do Německa a nechce se vám dělat další druh cukroví navíc, tak vězte, že Zimtsternekoupíte v každém německém obchodě.

Autor: Soňa J.