Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek je oblíbený pro svoje léčivé účinky. Poslední dobou je nejvyhledávanější rostlinkou na trhu. Obsahuje vitamíny A,B, C, železo, zinek, vápník, hořčík a jiné minerály. Pomáhá při nachlazení, snižuje krevní cukr a je zároveň přírodním antibiotikem a antimykotikem. Pomůže vám totiž i v boji proti plísním. Je tedy velmi cenným společníkem v kuchyni.
Suroviny:
- 120g medvědího česneku
- 100ml olivového oleje
- 15g mořské soli
Postup:
Medvědí česnek omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Do úzké nádoby vlijeme olivový olej, vsypeme mořskou sůl a po malých dávkách přidáváme česnek. Celou směs rozmixujeme.
Vzniklé pesto vkládáme do menších skleniček pomocí čisté lžičky. Naplníme až po víčko a pečlivě uzavřeme. Skladujeme v chladničce. Při perfektní přípravě vydrží sklenička v chladničce i rok, V naší domácnosti se však dlouho neohřeje. Používáme do těstovinových salátů a na dochucení pokrmů.