Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je oblíbený pro svoje léčivé účinky. Poslední dobou je nejvyhledávanější rostlinkou na trhu. Obsahuje vitamíny A,B, C, železo, zinek, vápník, hořčík a jiné minerály. Pomáhá při nachlazení, snižuje krevní cukr a je zároveň přírodním antibiotikem a antimykotikem. Pomůže vám totiž i v boji proti plísním. Je tedy velmi cenným společníkem v kuchyni.

Suroviny:

  • 120g medvědího česneku
  • 100ml olivového oleje
  • 15g mořské soli

Postup:

Medvědí česnek omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Do úzké nádoby vlijeme olivový olej, vsypeme mořskou sůl a po malých dávkách přidáváme česnek. Celou směs rozmixujeme.

Vzniklé pesto vkládáme do menších skleniček pomocí čisté lžičky. Naplníme až po víčko a pečlivě uzavřeme. Skladujeme v chladničce. Při perfektní přípravě vydrží sklenička v chladničce i rok, V naší domácnosti se však dlouho neohřeje. Používáme do těstovinových salátů a na dochucení pokrmů.