Jak správně vyčistit plynový sporák
Plynový sporák rozhodně není zastaralým typem, který už jen tak nikde neuvidíte. Naopak je stále součástí mnoha domácností a jeho uživatelé na něj nedají dopustit.
Plynový sporák
Jeho největší výhodou je nesporně cena, která je až o několik tisíc nižší než cena elektrického sporáku. Navíc ušetříte i za jeho provoz, protože plyn je levnější než elektřina. Sporák tvoří 4 plotýnky o různé velikosti a dle velikosti hrnce si zvolíte, na které chcete ohřívat. Zároveň si u každé z n plotýnek regulujete intenzitu plamene.
Strašákem a nevýhodou tohoto typu sporáku je špatně uzavřený plyn. Stát se to může každému – zapnete plyn a než stisknete jiskru, zazvoní telefon. Odcházíte od sporáku, dotelefonujete a odejdete ven. Na zapnutý sporák zapomenete. Pro tyto případy je více než vhodné mít u sporáku detektor, který vás na případný únik plynu upozorní.
Pravidelné čištění plynového sporáku
Není to nic jednoduchého, co si budeme povídat. Ale pouze v případě, že zanedbáváte pravidelnou údržbu. U plynového sporáku je velmi důležité, abyste jej čistili po každém vaření. Nepoužívejte drátěnky a ani hrubší stranu houbiček, mohlo by dojít k poškrabání povrchu. Pokud se o sporák staráte pravidelně, postačí hadřík a voda. V případě, že je sporák mastný od oleje, pomohou vám speciální odmašťovače. Při omývání nezapomínejte na všechna tlačítka a knoflíky pro regulaci. Saháte na ně rukama při vaření, a tedy jsou také mastné.
Ideálně jednou měsíčně je vhodné pomocí jehly vyčistit trysky u hořáku, protože mají tendenci se zanášet a plamen poté není tak intenzivní.
Hořáky vyčistíte pomocí prostředku s vysokým podílem čpavku. Tento prostředek nalijte do sáčku, vložte do něj hořáky a nechte přes noc působit. Vzhledem k zápachu čpavku doporučujeme uložit přes noc na balkon.
Existuje i speciální parní čistič na plynové sporáky. Jeho nespornou výhodu je, že jen pomocí vody perfektně vyčistíte sporák i na místech, kam byste hadříkem nedosáhli.
Dlouhodobá špína
Na silně znečištěný sporák můžete použít například ocet, který necháte přes noc působit. Případně můžete tento proces urychlit a k octu přidat jedlou sodu. V tomto případě jen počkáte, až jedlá soda ocet napění a smyjete houbičkou. Tuto akci několikrát zopakujte, dokud sporák nebude čistý. Nezapomeňte přitom na trysky a hořáky.