Libeček
Než jsem poznala tuto bylinu, byly naše polévky všechno, jen ne dochucené. Něco jim chybělo a tím něčím byl právě libeček. Začala jsem kupovat sušený a byla jsem spokojená. Jednou jsem však šla na farmářské trhy a zde prodávali sazeničky a já si řekla, proč to nezkusit. Přinesla jsem si jednu sazeničku domů, zasadila ji na zahradě a nechala svému osudu. Nutno říct, že to bylo někdy na konci září, takže poměrně brzy přišly mrazíky a bylo po libečku. Nejsem zdatný pěstitel, takže jsem se svému počinu jen zasmála a řekla jsem si, že na jaře koupím novou sazenici a zkusím to znovu.
Překvapení přišlo na jaře, kdy na místě, kde byl libeček zasazený, začala růst nějaká zelená „věc“. Vůbec jsem nevěřila, že by šlo o libeček. A zelené cosi rostlo a rostlo, až již nebylo pochyb, že se jedná o libeček. A od té doby tam již několik let roste a je stále větší a větší. Takže pokud hledáte bylinu, která si sama roste, je libeček právě pro Vás. A pokud máte za to, že sušený stačí, věřte mi, že na čerstvý pak již nedáte dopustit.
Jedná se o vytrvalou bylinu, která může dosahovat výšky až 2 metry. Kvete na konci jara a můžeme z ní použít vše – listy a semínka se používají jako koření, kořen pak jako zelenina. Libečku se ne nadarmo říká přírodní maggi koření. Má velkou škálu využití – do polévek, omáček, k přípravě paštik, zeleninových jídel či marinád. Také jej lze použít do zálivek na saláty či k přípravě ryb. Pokud listy čerstvého libečku dáte do vody k vařícím se bramborám, získáte lahodnou a specifickou chuť brambor.
Kromě využití v kuchyni najde své uplatnění i v oblasti Vašeho zdraví. Celý název libečku je totiž Libeček lékařský. Má antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Nejvýznamnější jsou ale jeho účinky na trávicí systém. Již v antice lidé žvýkali listy libečku na podporu trávení a pro zmírnění nadýmání. Libeček obsahuje vitamín C a A, a mimo další jiné látky obsahuje ftalidy, které uvolňují křeče. Zastoupení libeček nachází i ve formě koupelí z jeho listů, která působí antistresově a pomáhá k léčbě kožních onemocnění. Jistě stojí za zmínku i to, že stimuluje srdeční činnost a působí protirevmaticky. Odvar z libečku pak působí i na zeslabení odéru našeho potu.
Pěstování je velmi jednoduché (když jej zvládnu i já, tak to zvládne opravdu každý). Vzhledem k mohutnosti této byliny postačí 1 – 2 sazenice. Ideálně vysázejte sazenice na záhon, protože v nádobách doma doroste jen do výšky cca 50 cm. Pokud nechcete využívat i semena a chcete zajistit, že budete mít velké množství aromatických listů, květenství před rozkvětem odstraňte. Pokud chcete využít i semínka, otrhejte si listy před rozkvětem a dejte je zamrazit. Jestliže libeček pěstujete doma v nádobě, pravidelně jej zalévejte, ale pozor na přelévání, aby neuhnil. Jednou ročně jej pak musíte přesadit do větší nádoby a pravidelně jej zastřihávejte. Jak jsem psala již výše, libeček bez problémů přezimuje. Jakmile na podzim stonky zaschnou, je dobré nať odstřihnout. Na jaře Vám pak libeček naroste bohatší.
A na závěr ještě jeden tip od našich babiček na zapáchající boty – listy libečku vložte na 2 dny do bot a nechte působit.
Dobrou chuť, zdravé tělo a nezapáchající boty přeje Soňa J.