Velikonoční mazanec z kynutého těsta
K Velikonočním svátkům nepochybně patří i spoustu dobrého jídla, stejně jako na Vánoce většina lidí připravuje bramborový salát, chlebíčky, perníčky. K typicky Velikonočním pochutinám avšak nejvíce patří vejce na všechny způsoby, velikonoční beránek a mazanec. Právě mazanec, pro někoho známý jako bochánek je velmi oblíbený moučník, jeho chuť se podobá vánočce. V dnešní době stejně jako ostatní pochutiny si můžete vybrat z několika variací. Můžete použít zdravé špaldové mouky,nebo zkusit oblíbené tvarohové těsto. Já mám nejraději klasiku z kynutého těsta, na které potřebujete tyto suroviny:
Hladká mouka 230g
Polohrubá mouka 100g
droždí 20g
vlažné mléjo 115ml
cukr 60g
1 vanilkový cukr
změklé maslo 70g
sůl 4g
nastrouhaná citrónová kůra
1 vejce
hrozinky, či jiné kandované ovoce namočené v rumu 50g
loupané nasekané mandle 50g
na ozdobení mandlové lupínky
na pomazání rozšlehané vajíčko
Postup:
V míse smícháme polohrubou a hladkou mouku, do důlku vlijeme 2/3 mléka a přidáme nadrobené droždí.
Postupně do středu směsí s droždím vmícháváme ze stran mouku, né všechnu. V důlku se začne tvořit těstíčko, jeho povrch posypte jemně hladkou moukou a nechte v teplém místě asi 30 minut odpočinout. Můžete zakrýt kuchyňskou utěrkou.
Poté do těsta přidáme zbylé suroviny (cukry, máslo, citrónovou kůru, sůl, vejce a zbylé mléko). Vše vypracujeme v těsto, do kterého nakonec zapracujeme i hrozinky nebo kandované ovoce. Z hrozinek nejprve odlijeme rum. Takhle hotové těsto necháme dalších 30 minut zrát v plastové nebo jiné hřejivé nádobě.
Když je těsto dostatečně odleželé vytvarujeme z něj bochánek, který položíme na plech a necháme pod kuchyňskou utěrkou ještě dozrát. Alespoň 60 minut. Dostatečně nakytunutý bochánek poznáme tak, že po jemném zatlačení prstu se těsto vrací zpět.
Pakliže jste s nakynutím spokojeni, potřeme mazanec vyjíčkem a posypeme mandlemi. Nahoře do kříže rozříznete a pečte 40-50 minut při 160°C.
Dobrou Chuť !