Není vývar jako vývar

Vývar vnímáme jako jednoduchý recept, ale často zapomínáme jak důležitý je.

Jak na čirý vývar?

Základem pro čistý vývar je správné opečení kostí. Připravené kosti otřeme, osušíme a dáme na chvilku péct. Dodají polévce skvělou chuť ale i barvu.

Vývar vaříme pomalu a na malém stupni, čím déle, tím lépe. Pravidelně sbíráme tuk a pěnu.

Důkladně vývar přecedíme, můžeme i vícekrát. Vhodný je velmi jemný cedník popřípadě můžeme cedit přes čisté plátýnko.

Takto necháme vývar vychladnout v ledničce a až bude studený, odebereme tukovou vrstvu.

Pokud nechceme vývar chladit, vyrobíme si pomocí vaječných bílků filtr. Bílky rozšleháme a vlijeme do vývaru. Polévku odstavíme a vajíčka vývar vyčistí.

Moderní trend:

Do hrnce vhodíme kosti, kořenovou zeleninu, koření a vodu. Jako změnu můžete k takovému základu přidat jablečný ocet, asijské koření, česnek a bylinky, vaříme pomalu klidně až 48 hodin.

Takhle připravený vývar je skvělým pomocníkem během nachlazení, zlepšuje zažívání a dodá našemu tělu potřebnou energii.