Tipy jak bojovat s inkontinencí

Neovladatelný únik močí je velmi nepříjemná záležitost. kromě farmakologických léků a bylinek nám můžou ulevit i jiné metody.

Méně kofeinu

Kofein, především ten v kávě dráždí močový měchýř. Trpíme-li únikem moči můžeme ji nahradit bezkofeinovou alternativou. Omezit bychom měli i energetické nápoje, coca coly, černý čaj i horkou čokoládu.

Nadváha

Ženy trpící nadváhou zatěžují svaly pánevního dna. Pokud shodíte nadbytečná kila, může se stát, že potíže s únikem moči zcela vymizí.

Časté vyprazdňování střev

Během zácpy plná střeva oslabují svaly pánevního dna a inkontinencí zhoršují. Se zácpou můžete bojovat pomocí změny v jídelníčku, zvýšení příjmu vlákniny a dostatečným množství tekutin.

Zdravá strava

Kyselá a pikantní jídla a nápoje dráždí močový měchýř, měli bychom jídla dochucovat bylinkami a jíst ovoce, které nemá kyselé šťávy.

Omezení alkoholu a kouření

Alkohol způsobuje časté nutkání na močení, kterému se s inkontinencí chceme spíše vyhnout. Kouření způsobuje nechtěný kašel, který uvolňuje svalstvo pánevního dna a způsobuje inkontinenci. Navíc při omezení alkoholu a kouření podpoříme celý organismus včetně srdce a plic.

Nezvedat těžká břemena a vyhnout se nesprávným sportům

Svaly pánevního dna se mohou přirovnat takovému košíku, když jsou pánevní svaly uvolněné způsobují inkontinenci, které vadí každá zátěž. Pokud se nemůžeme zcela vyhnout občasnému zvednutí nebo nošení těžkých věcech, měli bychom u toho zatnout břišní svalstvo. Také nesprávným pohybem jako jsou dynamická cvičení, aerobic, běh si můžeme spíše uškodit. Mnohem vhodnější je jóga nebo pilates.

Pravidelné cvičení

Pravidelným cvičením je možné s inkontinencí účinně bojovat. První zlepšení můžete pocítit již po třech měsících. Je ale nutné dodržovat i ostatní zásady zdravého životního stylu a ideálně udržovat si optimální tělesnou váhu. O správném cvičení se poraďte nejlépe s fyzioterapeutem.

Pitný režim

Aby jsme zachovaly dostatečnou kapacitu močového měchýře, je ideální vypít 6 -8 sklenic vody denně. Pomůžeme tak ledvinám, měchýři i střevům.