Jak hubnout úspěšně?

Možná už za sebou nějaké pokusy o hubnutí máte, ale vysněné postavy jste se nedočkala. Možná se chcete pokusit zbavit těch pár kilogramů, které máte navíc, a hledáte zaručený způsob. Na drastické diety zapomeňte, vsaďte na individuální přístup k hubnutí. Každá z nás je jedinečná, tak na to nezapomínejte.

Hubnutí je ucelený proces

Když se rozhodnete zhubnout, je třeba se obrnit trpělivostí. Přebytečné kilogramy neshodíte přes noc, důležité je uvědomit si, proč chcete zhubnout, najít si motivaci a pochopit, že jde o ucelený proces, kdy musíte změnit svůj životní styl, zároveň se ale nesmíte zaměřovat jen na konkrétní partii.

Jak hubnout úspěšně?

Nejprve svoji pozornost upřete na stravu. Ta by měla být vyvážená, obsahovat má všechny potřebné živiny. Žádné nevynechávejte, důležité je sledovat jejich množství a kvalitu. Jak by taková strava měla vypadat?

  • Snižte příjem cukrů. Většina z nás jich konzumuje příliš, navíc jde o jednoduché cukry, které jsou leda zdrojem prázdných kalorií a nic nám nedají. Leda tak se stanou příčinou narůstání tělesné hmotnosti. Místo nich si dopřejte komplexní sacharidy, které najdete v ovoci, zelenině, nebo celozrnných produktech.
  • Zvyšte příjem bílkovin, které ochrání nejen svalovou hmotu, ale postarají se i o pocit sytosti. Na každý kilogram vaší tělesné hmotnosti se doporučuje konzumovat 1,2 až 2 gramy bílkovin denně.
  • Nevyhýbejte se ani tukům, ale vsaďte na ty zdravé, jako jsou olivový olej, ryby nebo ořechy.
  • Dodržujte pitný režim. Za den vypijte 2 až 3 litry tekutin, ideálně čisté vody nebo neslazených čajů.

Zdroj foto: Pixabay

A co dál?

  • Zařaďte na denní pořádek pohyb. Nemusíte se ale hned potit v posilovně, začněte zvolna procházkami, plaváním nebo jízdou na kole, a to ideálně 3-5krát týdně. Postupně přidávejte na intenzitě a 2-3krát za týden zkuste posilovat.
  • Dopřejte si dostatek kvalitního a ničím nerušeného spánku. Možná vás to překvapí, ale jeho nedostatek je velkým nepřítelem hubnutí. Proto spěte každý den aspoň 7-8 hodin.
  • Zabojujte se stresem. Chronický stres negativně ovlivňuje metabolismus, jeho správné fungování je pro hubnutí zásadní. Zkuste se na svět dívat s nadhledem, zkusit můžete i dechová cvičení nebo jógu.

Náš tip na závěr: Abyste hubla úspěšně, je důležité určit si denní příjem kalorií. S tím vám pomůže výpočet vašeho bazálního metabolismu.