Pažitka neboli šnytlík

Troufám si říct, že chuť pažitky zná opravdu každý. Nejznámější bylinka už od školky v podobě pažitkové pomazánky, pro někoho oblíbená pro jiné za trest. Důležité, ale je že stonek i květy jsou velmi bohaté na vitamíny. A také fakt, že se skvěle hodí do studené i teplé kuchyně.

Pěstování:

Pěstování pažitky není náročné, lze ji pěstovat na záhoně i na okně v květináči. Pokud si nevěříte na pěstování ze semen, můžete zakoupit sazenici přímo od zahrádkáře. Pažitce vyhovuje spíše slunné až polostínné stanoviště. Pažitka se řadí mezi víceleté rostliny, na jednom stanovišti ji tak máme 3 – 4 roky. Já osobně nechávám pažitku vykvést a ona se mi pak sama množí na záhoně.

Pažitka má sice více odrůd, ale obsahuje stejně důležité látky

Nejvíce zastoupeným vitamín v pažitce je bezpochyby vitamín C, dále pak B12, železo, fosfor, vápník, sodík a rostlinná bílkovina. Díky tomuto složení dobře působí na imunitní systém a trávení.