Modrý lék – borůvky

Možná jste nevěděli, že mezi superpotraviny se řadí právě borůvky. Tmavomodré bobule mají jedinečnou skladbu výživových látek, jsou zdrojem antioxidantů nazývaných karotenoidy (zeaxantin, letein, ..) flavoniody (quercetin, rutin, resveratrol ..) a také obsahují důležité vitamíny řady B, A, C, E, minerály, hořčík, draslík železo, vápník, sodík, mangan, měď, chrom, selen, zinek a fosfor.

Borůvky pomáhají v boji proti známkám stárnutí, jako je padání vlasů, šedý zákal, vrásky, stařecké skvrny, demence a Alzheimrova choroba. Pozitivně působí proti zánětům, mají antibiotické účinky. Při zánětem močových cest jsou srovnatelné jako brusinky. Působí také na lepší funkci mozku a proti degeneraci mozku.

Borůvky jsou často také vyhledávány v boji proti rakovině nebo jako její prevence. Podporují imunitní systém, posilují zdraví srdce a psychiku. Jsou dobrým pomocníkem při zácpě a trávicích obtížích. Borůvky mimo jiné také udržují náš zrak v kondici. Zkrátka borůvky jsou lékem na všechno.

Kde všude borůvky najdeme a v jaké podobě:

Čerstvé plody se nacházejí ve volné přírodě, na zahrádkách nebo je lze zakoupit v supermarketu. Upravené, ale stejně účinné borůvky můžeme zakoupit jako mletý prášek ze sušených plodů, nebo celé sušené plody, stoprocentní šťávu, sirupy, lyofilizované borůvky nebo džemy.

Úprava, uložení:

Borůvky jako lék podáváme 1 kávovou lžičku až 3x denně

V mrazničce vydrží dobře uzavřené až 12 měsíců.

Lyofilizované borůvkové plody jsou sušené mrazem, jejich chuť je stejná jako u čerstvých borůvek, neobsahují však vodu. To znamená, že 10g lyofilizovaných borůvek je shodných se 100 g čerstvých borůvek.

Bylo dokázáno, že tepelnou úpravou (do 100 stupňů C), a ani mražením či chlazením nedochází ke zničení fytochemického potenciálu borůvek – nedochází k podstatnému snížení obsahu antioxidantů