Mystery boxy

V posledních letech vzrostla jejich obliba. V minulosti byly běžně k dostání boxy určené pro muže, což je možná pochopitelné, přeci jen mužům se dárky kupují mnohem hůře. Truhly se zámečkem, k jejichž obsahu se musí obdarovaný vlámat, mohou mít desítky podob. Nejvyhlášenějším e-shopem, který přináší rok co rok novinky, je Manboxeo.

Ani ženy však nemusí přijít zkrátka! K sehnání jsou mysteryboxy s dekorativní kosmetikou a nebo tzv. mamaboxy, které jsou určeny jak těhotným ženám či maminkám, tak i kuchařkám či hospodyňkám. V nabídce nalezneme také boxy pro nejmenší, ty ale ocení také samozřejmě především maminky.

Kniha nikdy nezklame

Tedy zklame, jistě, a to v případě, že ji obdarovaný již vlastní. Ale knihkupectví, stejně jako řada dalších obchodů, mnohdy nabízí možnost výměny dárku po Vánocích. Proč tedy nesáhnout po napínavém románu a nebo třeba po kuchařce? Každý rok před svátky vychází nové publikace lákající do kuchyně.

Kosmetika

Vánočním evergreenem jsou jistě parfémy. Není ale problém sáhnout po tělové kosmetice úplně odlišného charakteru. Co takhle zkusit přírodní kosmetiku? A nebo zvolit třeba kosmetiku lokální, vyráběnou v České republice?

Z domácích značek se stále větší oblibě těší kosmetika značky Poetiko, která pod heslem POmaláETIckáKOsmetika představuje produkty z lokálních surovin vyráběné na Vysočině. Kosmetika je šetrná nejen k pleti, ale také k přírodě.

Ze zahraničních značek je stálicí na trhu rovněž přírodní značka Attitude, která cílí především na děti, těhotné, ale v nabídce nalezneme také produkty pro domácnost či domácí mazlíčky. Vše přírodní a šetrné.

Netradiční dárky

Možná vás láká věnovat dárek, který bude skutečně originální a neopakovatelný, zároveň ale nechcete investovat závratné částky. Řešením mohou být DIY dárky. Proč DIY? Protože Do ityourself! Tedy „udělej to sám“… Zábavným, nápaditým, ale zároveň praktickým dárkem může být třeba sklenice se „směsí na muffiny“ (nebo třeba čočkovou polévku nebo jakýkoliv jiný pokrm, ve kterém převládají sypké suroviny): do hezké sklenice navrstvíme sypké ingredience, skleničku opatříme štítkem a nebo přiložíme návod, jak obsah dále zpracovat. Jedlý dárek je skvělý dárek – protože se spotřebuje!

Pokud nechcete dárek vyrobit sami, můžete sáhnout po hand made dárcích. Velmi originální produkty nabízí třeba Retaška, která dává látkám nový život. Můžete tak pořídit třeba kuchyňskou zástěru v designu sexy riflí, kabelky, tašky či látkové košíčky.

Originální dárek můžete věnovat také nejmenším. Znáte pyžamožrouty? Pokud ne, tak vězte, že se jedná o skvělý doplněk do dětského pokoje. Dítě získá nejen heboučkého mazlíka do postýlky, ale také skrýš pro pyžamo, které už nebude potřeba rovnat nebo skládat. A hlavně pro pyžamo, které už nebude nutné hledat večer v záhybech peřiny! Potěšit mohou také háčkované hračky či různé deky. Nezapomeňte, že nákupem u malého výrobce uděláte radost hned dvakrát – obdarovanému i prodávajícímu! Tak mrkněte třeba na BabuDesign nebo Panda na háčku.

Když jste v úzkých…

… je nejsnazší nechat vybrat si dárek obdarovaného. Kdo z nás ještě nikdy nedostal obálku s penězi? Ale ruku na srdce, ať chceme nebo nechceme, takový dárek působí zkrátka odbytě. Proč tedy alespoň nenasměrovat, kam by kroky vánočního dárku měly směřovat?

Nabízí se poukázka, ať již do restaurace, obchodu či do divadla. Možnosti jsou nepřeberné, stačí si jen vybrat!

Ovšem pozor! I darování poukazu má své úskalí! Je krásné věnovat poukaz do oblíbeného řeznictví, když je ale obdarovávaný vegetarián, nedojde dárek patřičného ocenění. Proto nikdy nezapomínejte na toho, komu dárek věnujete! Stejně tak dobře rozmýšlejte vhodnou výši poukazu. Je hezké věnovat 5000Kč, částka ale nabírá zcela odlišnou hodnotu, pokud je určena do autosalonu než když je to poukaz ke kadeřnici… Je vhodné, když částka pokryje nákup a nebude nezbytně nutné doplácet vyšší sumy.

Poukázka by měla především potěšit a dát možnost pořídit si něco navíc. Někdy je ale na místě věnovat dárek praktický, třeba poukázku do obuvi. Stejně tak je hezké věnovat lístky do divadla, ovšem trefíme se do vkusu? Velmi hezké řešení nabízí například Klicperovo divadlo – výměnný poukaz na dvě vstupenky na jakékoliv představení. Obdarovaný tedy není vázán termínem ani konkrétním opusem, na který bude poslán.