Crepes – Francouzské palačinky
Suroviny:
140g hladké mouky
Špetka soli
200 ml plnotučného mléka
100ml vody nebo minerálky
2 vejce
25g rozpuštěného másla
Máslo na vymazání
Postup:
Mouku prosejeme do nádoby, přidáme sůl a uprostřed uděláme důlek. Do něho dáme vejce a pomalu začneme prošlehávat. Přidáváme směs vody a mléka, dokud směs pečlivě nesmícháme. Poté začneme zapracovávat i mouku. Hladké těsto necháme asi 30 minut odpočinout, a poté do něho zašleháme máslo. Máslem lehce vymazanou pánev postavíme na středně mírný plamen a postupně na ni smažíme palačinky. Asi 2 lžíce těsta rozlineme do kulatého tvaru. Smažíme zhruba 40 vteřin z každé strany. Podáváme ihned.
Tip: Nejvíce chutnají s lískooříškovým krémem a banánem.