Jak zužitkovat letní bylinky

Také máte pocit, že je léto plné vůní nejkrásnějších bylinek, ale jakmile nastoupí podzim a zima, jako když utne – a po svěžesti letních bylin zůstane jen vzpomínka? Pojďte to napravit a připravit se na zimu! Zpracujte bylinky v jejich největší síle.

Usuš to!

Klasika všech klasik – sušení. Je relativně rychlé na nenáročné, nasušené bylinky nezaberou moc místa. K dispozici jsou jednoduše ihned. Ale je to ideální způsob uchování, i když je léty vyzkoušený?

Sušení má řadu úskalí. Mezi dvě největší patří nestálost barvy. Svěží kopr, stejně jako vesele zelený libeček zešedne. U majoránky či oregana to tolik nevadí, u svěže zelených bylinek je to ale opravdu škoda. Dalším problémem může být menší aroma nasušených bylin.

Sušení je fajn, nehodí se ale rozhodně na všechny bylinky. Nebo lépe: jsou bylinky, které lze uchovávat i vhodnější cestou.

Jaké bylinky se na sušení vyloženě hodí? Oregano, tymián, majoránka, saturejka, případně rozmarýn nebo levandule.

Pro uschování sušených bylinek využijeme lněného či bavlněného sáčku či sklenice. Vhodná je s patentovým uzávěrem či jiná pevně zavíratelná, v ideálním případě navíc temná. Pokud máme pouze čiré sklenice, uložíme bylinky do temna a sucha. Chlad není nutný.

V lihu… a nebo oleji?

Bylinky mohou vhodně doplnit i destiláty, někdo nedá dopustit na francovku ovoněnou levandulí, která odpuzuje dotěrný hmyz. Do alkoholu se hodí samozřejmě více ovoce, ale proč jej vhodně nedoplnit právě vonnými bylinami? Líh můžeme využít při tvorbě různých tinktur nebo sirupů.

Bylinky můžeme také macerovat v oleji. Při volbě olivového extra panenského oleje si usnadníme práci při výrobě salátů, naopak slunečnicový či řepkový olej ochucený bylinkami můžeme využít do marinád, na nakládání, do pečení.

Do cukru…

Kandování není jediný způsob, který využívá cukr ke konzervaci. Cukr využijeme k tvorbě nejrůznějších sirupů různé konzistence, ať již se bude jednat o sirupy určené do vody (šťávy), nebo o sirupy na lžičku.

Využít můžeme levanduli, různé druhy máty, meduňku, sáhnout můžeme ale i po exotičtějších bylinkách jako třeba po bazalce či rozmarýnu.

Mrazák to jistí

Mražení je rychlé a elegantní, bylinky neztrácí svou krásnou barvu. Je ale náročné na místo. Přesto jsou bylinky, které si o zamrazení říkají: nasekaný kopr do polévky či omáčky. Směs bylinek do bylinkového másla nás rovněž během zimních měsíců může potěšit a nastartovat naši mysl na léto. Stejně tak se vyplatí mít v mrazničce petržel, pažitku či libeček – vše využijeme do polévek, šťouchaných brambor, vhodně mohou doplnit také nejrůznější rybí pokrmy.

Jaké řešení je tedy top?
Žádné a všechny. Nejen, že každá bylinka se hodí pro jiný způsob uchovávání, ale navíc nesmíme zapomenout na následní využití bylinek. Do bylinkového másla se nám špatně využije sušené oregano, naopak dávat na pizzu mražené oregano také nebude ideální.

Jistě si každý najde svou cestu tak, aby mohl bylinky v kuchyni využívat celoročně – a pohodlně!