Cuketomanie

Internet je plný vtipů na probíhající sezónu cuket, respektive na jejich nadbytek. Rádi se tomu zasmějete, ale pak přijdete do kuchyně, kouknete na tu Vaší porci cuket a už Vám tolik do smíchu není. Opravdu totiž netušíte, co s nimi udělat. Nezoufejte a zkuste některé z těchto receptů.

Cuketové muffiny


2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky nastrouhaných jablek
1 hrnek cukru krystal
¾ hrnku oleje
1 lžíce skořice
1 prášek do pečiva
špetku soli
3 celá vejce
kakao dle uvážení (není nutné)

Postup je velice jednoduchý – vše smícháte dohromady, nalijete do formy na muffiny a upečete při 180°C. Na závěr posypete moučkovým cukrem a můžeme servírovat. Tyto muffiny jsou mnohem vláčnější než běžné a déle vydrží.

Bramborák z cukety


1 cuketa
1-2 brambory
2-3 vejce
mléko
hladká mouka
česnek
majoránka
sůl
pepř


Cuketu nastrouháte najemno a vymačkáte z ní vodu. Dle velikosti cukety přidáte 1-2 brambory – těsto lépe drží pohromadě. Přidáte vejce, mléko, hladkou mouku, česnek, majoránku, sůl a pepř. Suroviny přidáváte dle Vaší chuti, hmota by měla být kašovitá. Na oleji usmažíte jednu „vzorovou“ placku dle které pak poznáte, co Vám v těstu chybí a před případným pečením dalších bramboráků těsto dochutíte.

Cuketa na plechu


Tento recept Vás uchvátí jednoduchostí a svou chutí. Cuketu nakrájíte na cca 0,5 cm tlusté plátky. V míse si smícháte olivový olej, česnek, sůl a sladkou papriku a do této směsi naložíte nakrájené cukety. Necháte chvíli odležet, poté cukety naskládáte na pečící papír a dáte péct do trouby při cca 200°C, dokud cukety nezačnou zlátnout. Cukety z plechu se hodí například jako příloha k masu.