Vybíráme dětský stůl


Začínáte si všímat, že se Vám doma hromadí dětské omalovánky, papíry a kreslící potřeby? A Váš potomek začíná po papíře a pastelkách sahat čím dál častěji? Pak je nejvyšší čas mu poskytnout vhodné pracovní prostředí a vybrat pro něj stůl. A rozhodně to není žádná sranda. Když jsme dceři kupovali na bazaru stůl, chtěla jsem jen, aby nebyl rozbitý a měl šuplata. Tak máme doma nerozbitý stůl s malou pracovní plochou a šuplaty, která nemají zarážku. Takže když za něj dcera vezme trochu více, vyjede jí celé šuple na zem. Takže jak vybrat ten ideální stůl?


Výška stolu


Nejdůležitější parametr při výběru stolu je výška stolu, protože dítě se nesmí u stolu hrbit. Ideálně by si tedy dítě mělo stůl vyzkoušet. Paže v lokti by měly svírat pravý úhel a loket by měl být 2-3 cm pod úrovní vrchní plochy stolu. Při koupi pevného stolu sice zaplatíte méně, ale musíte počítat s tím, že budete muset kupovat nové stoly, jak dítě poroste. Proto je dobré promyslet koupi rostoucího stolu, který Vás sice vyjde na více peněz, ale poroste s dítětem, a tedy se Vám investice vrátí.


Velikost pracovní plochy


Při výběru velikosti pracovní plochy musíte vzít v potaz místo v pokoji a věk dítěte. Školkové dítě nepotřebuje tolik prostoru jako středoškolák. Postupně budete totiž na stůl přidávat další věci. Důležitým komponentem bude lampička, kterou vždy umisťujeme na opačnou stranu, než kterou rukou Vaše dítě píše. Později pak na stole přibyde například počítač aj. Co se plochy týče, zvažte i možnost naklápěcí plochy, což ocení zejména mladší děti. V tomto případě myslete i na praktičnost, protože pokud bude naklápěcí celá plocha stolu, bude muset dítě vše ze stolu nejdříve sundat a teprve poté si může plochu naklonit.


Úložný prostor


Opět je třeba si promyslet, na jak dlouhou dobu má stůl sloužit. Pokud máte v úmyslu kupovat nové a větší stoly dle potřeby, tak kupte stůl s úložným prostorem dle aktuální potřeby dítěte. V případě stolu se šuplaty se vyvarujte mé chyby a zkontrolujte, že mají šuplata zarážky a jsou tedy bezpečná. Pokud máte v úmyslu kupovat rostoucí stůl, berte v úvahu, že nároky na úložný prostor s věkem dítěte porostou. U rostoucích stolů nejsou žádná šuplata a musíte si tedy dopomoc kartotékou či kontejnery. Je s tím třeba počítat, pokud nemáte v pokoji dostatek místa.

A na závěr…


A teď když máte vybraný stůl, je samozřejmě důležitá i židle. Ideální je opět rostoucí židle, kterou nastavíte dle výšky dítěte. Při výběru židle je třeba myslet na zásady zdravého sezení:

  • při sezení mají být kolena v 90° úhlu
  • chodidla mají být na podlaze nebo desce židle
  • lokty položené na opěrce mají svírat pravý úhel, stejně i trup a stehna

Šťastnou ruku s výběrem přeje Soňa J.