Švédský koláč podle Zdeničky
Tento recept jsem dostala od mé maminky. Recept je původně od její kamarádky, která pekla výborné koláče a zákusky. Velkou výhodou je, že nepotřebujeme kuchyňskou váhu. Moc ráda se s vámi o něj podělím.
Budeme potřebovat:
-3 hrnky polohrubé mouky
-1 prášek do pečiva
-1 hrnek cukru moučky
-1 máslo (polovinou másla vymažeme plech a druhou polovinu budeme pokládat nebo strouhat na koláč)
Náplň:
-3 měkké tvarohy
-3 vejce
-1 hrnek cukru krupice
-1 vanilkový cukr (nebo celý lusk)
-0,5 l mléka
-rozinky dle chuti (lze předem namočit do alkoholu)
Mouku, prášek do pečiva a cukr si v misce smícháme dohromady. Na silně vymaštěný plech máslem (máslem nešetříme) nasypeme jen polovinu suché směsi. Připravíme si náplň tak, že opět všechny přísady smícháme, šlehačem rozšleháme a nalijeme na plech. Vše zasypeme rovnoměrně druhou polovinou suché směsi. Nakonec pokládáme zbytek másla na plátky, ale lze jej i nastrouhat struhadlem. Plech vložíme do mírně vyhřáté trouby na 200°C a pečeme do růžova (asi 30 minut). Snad vám koláč bude chutnat jako mně.
M.S.