Jak pečovat o pokojové květiny?

Patříte mezi milovníky pokojových květin a chcete si nějakou pořídit i domů? Kromě toho, že si vyberete takovou, která se vám bude líbit a hodí se do vašeho interiéru, musíte také vědět, jakou péči je třeba jí věnovat. Jen díky náležité péči totiž rozzáří váš domov v plné parádě.

Když se řekne domov

Domov je místem, kde odpočíváme, trávíme tam chvíle se svými nejbližšími, prožíváme společně radosti i starosti, občas také pracujeme. Mělo by to být prostředí, kde se cítíme dobře a uvolněně. Abychom toho opravdu dosáhli, je třeba domácnost vybavit nejen vším potřebným, ale také různými dekoracemi. Mezi ně patří i květiny.

Jakou péči pokojové rostliny potřebují?

Když už se pro nějakou tu pokojovou květinu rozhodnete a koupíte si jí, musíte jí nejprve najít vhodné místo. Aby se jí dařilo, dopřejte jí prostor, aby vynikla, umístěte ji na klidné pozadí. Může jít o jinak prázdný okenní parapet, komodu, ale i jídelní stůl.

Zasaďte ji do květináče, který bude vyšší i širší než ten plastový, ve kterém jste si rostlinku donesli domů. Může být plastový i keramický, v barvě, která ladí s interiérem.

Víte, že většina pokojovek nesnáší výkyvy teplot a průvan? Dejte si na to pozor při výběru místa a zajistěte rostlince ty nejlepší podmínky v podobě tepla, světla a vlhkosti.

Pozor na zálivku

Hrnkové květiny zaléváme vždy, kdy to potřebují. Potřeba vody závisí na jejich domovině, velikosti a také na ročním období. V zimě, kdy je vegetační klid určitě nepotřebují takovou zálivku jako v létě, kdy rostou.

  • K zalévání je ideální odstátá voda pokojové teploty. Nikdy rostlinku nezalévejte vodou, kterou jste si právě napustili z vodovodu, ani tou ohřátou.
  • Voda by měla obsahovat minimum vápníku.
  • Dejte si pozor na to, abyste rostlince dali tolik vody, kolik potřebuje. Nadměrná zálivka jí může uškodit, stejně tak, když jí dáte vody málo.
  • Dbejte na to, aby se zálivka dostala do spodní vrstvy zeminy.
  • Před další zálivkou nechte zeminu vyschnout.

Nezapomeňte hrnkové květiny hnojit

Aby květiny mohly správně růst, je třeba, aby měly dostatek světla, vody a také živin. Ty se ale někdy vyplaví dřív, než je rostlina vstřebá, proto je důležité rostliny v období růstu přihnojovat. Na co si při tom dát pozor?

  • Rostliny hnojte jen v období růstu.
  • Než začnete s hnojením, rostlinku prohlédněte, zda není napadená škůdci nebo nějakou chorobou.
  • Nepřihnojujte ji častěji, než je uvedeno v návodu k použití.
  • Vybírejte hnojivo vhodné pro vaši květinu. Může jít jak o tekuté hnojivo. Tak granulát, tablety, rozpustný prášek nebo tyčinky.
  • Hnojivo si připravte podle návodu k použití. Některá hnojiva je třeba před použitím naředit, nezapomeňte je důkladně rozmíchat a rozpustit v předepsaném množství vody.

Čtěte také: Jak a proč hnojit pokojové rostliny

Květiny pravidelně přesazujte

Je květináč rostlince malý a kořeny nemají kde růst? Potřebuje čerstvý substrát plný živin? Přesaďte ji.

  • Přesazujte jen zdravou rostlinu, a to na začátku období růstu. Ne těsně před, nebo během období klidu, protože by se nevytvořily nové kořeny, které by prorostly nový substrát.
  • Vyberte vhodný nový květináč.
  • Pozor na volbu zeminy nebo substrátu. Zkušení pěstitelé si substrát mohou namíchat sami, ti méně zkušení a začátečníci mohou sáhnout po připravené zemině nebo substrátu, které se prodávají v obchodech. Nejčastěji se používá zemina pro pokojové rostliny, zemina pro kvetoucí pokojové rostliny, zahradní substrát, substrát pro pelargonie a substrát pro balkonové rostliny. POZOR: Nikdy nepoužívejte zeminu z vaší zahrádky.
  • Než květinu začnete přesazovat, nechte koupenou zeminu nebo substrát vyvětrat a provzdušnit.