Krbová kamna udělají z obýváku útulnější místo

Ačkoli jste si do obývacího pokoje pořídila krásnou pohovku a obývací stěnu, pořád to ještě není ono a máte pocit, že tam něco chybí? Něco, co z vašeho domu udělá skutečný domov? Vsaďte na krbová kamna, která obývák promění v útulné místo a jako mávnutím kouzelného proutku vyčarují to staré známé „teplo domova“.

Ruku na srdce. Která z nás se aspoň jednou nezasnila a neříkala si, že by chtěla mít domov jako z romantického filmu? Večer se usadit před kamny, ve kterých praská dřevo, plápolá plamínek a line se z nich teplo a originální vůně dřeva? Pokud bydlíte v domečku, nic vám ve splnění tohoto snu nebrání.

Krbová kamna nejsou jen zdroj tepla

Teď možná namítnete, že brání. Vytápění totiž máte vyřešené, tak proč si pořizovat ještě krb nebo krbová kamna? Odpověď by mohla znít třeba tak, že kvůli atmosféře. Krb ani krbová kamna nejsou jen zdrojem tepla, ale také pěkným designovým kouskem a něčím, co domov promění v místo, kam se všichni budete rádi vracet.

Jak vybrat ta nejlepší a zároveň nejkrásnější krbová kamna?

Na trhu je poměrně široká nabídka krbů a kamen. Když se rozhodujete, co z toho je lepší, vezměte v potaz například velikost interiéru, finanční náklady a také celkový dojem z místnosti, kam je chcete umístit. Krbová kamna jsou levnější, nevyžadují stavební zásah do domu a hodí se i do menších interiérů.

K čemu budete kamna využívat?

Při výběru krbových kamen je poměrně důležité si ujasnit, co od nich očekáváte a k čemu je budete využívat. Proč? Na trhu jsou totiž dvě varianty kamen.

  • Krbová kamna, která slouží k vytopení místnosti, kde jsou nainstalovaná.
  • Krbová kamna s výměníkem, která se napojují na ústřední topení a nejenže vytopí místnost, ale taky ohřejí vodu v radiátorech.

Nejdůležitějším parametrem je potřebný výkon

Aby vám kamna sloužila tak, jak mají, je důležité znát potřebný výkon kamen a podle toho je vybrat.

Když sáhnete po kamnech s příliš vysokým výkonem, který neodpovídá tepelným ztrátám místnosti, budete je muset často přiškrtit, což vede k nedokonalému spalování a v kouřovodech se budou usazovat nečistoty. Navíc bude provoz takových kamen nehospodárný.

Pokud si naopak pořídíte kamna s nízkým výkonem, budete je přetápět, což může vést k jejich nevratnému poškození.

Trocha té fyzické dřiny vám nevadí, nebo dáte přednost téměř bezpracné pohodě?

Když si pořídíte krbová kamna, musíte počítat s tím, že je kolem nich docela dost práce. Sehnat palivové dřevo, nařezat ho, uskladnit na suché místo, nanosit ke kamnům, přikládat, čistit kamna atd. Komu to nevadí, ten si může pořídit třeba kachlová kamna, která nás přenesou v myšlenkách o pár let zpět na prázdniny u babičky.

Máte radši pohodu, ale ta kamna byste přesto rádi doma měli? Máme pro vás dobrou zprávou. Na trhu jsou moderní kamna 21.století, která si sama přiloží, na váš povel sama škrtnou, i to čištění je jen jednou za čas. Topí se v nich malými slisovanými válečky, kterým se říká pelety, odtud pak jejich název – peletová kamna.

Víte, že kamna na pelety jsou oproti těm klasickým ekologičtější a netvoří se v nich ani moc popela? Navíc je díky WLAN modulu můžete ovládat na dálku a zatopit si třeba před odchodem z práce. Na termostatu si nastavíte požadovanou teplotu a doma vás pak přivítá příjemné teplo. Co vy na to?