Jak připravit dětem zdravou a chutnou svačinu?
Pokud chceme podpořit u dětí správnou a především zdravou životosprávu, měli bychom do jejich jídelníčku zařadit svačiny. Nemusí to být nic složitého, ideálně ovoce či zelenina. Pokud chceme mít vždy něco po ruce, můžeme si připravit chutné přesnídávky, které nemusí být vyrobené nutně jenom z jablek.
Jaké suroviny volit pro přípravu přesnídávky?
Přesnídávky si můžeme koupit v obchodě, ale chceme-li dítěti dopřát stravu domácí, není nic snazšího, než si je připravit doma. Klasikou je přesnídávka vyrobená z jablek. V případě možností může být její obdobou i přesnídávka meruňková nebo broskvová. Pokud chceme dítěti dopřát přesnídávky pestřejších chutí, můžeme pro jejich přípravu použít i další suroviny.
- Jablka a mrkev
Velmi chutnou variantu připravíme kombinací kyselejších druhů jablek a sladké mrkve. Její příprava není nijak složitá. Postačí jablka a mrkev v poměru 3:1. Obě suroviny oloupeme, jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na mešní kousky a společně podusíme s trochou vody. Vychladlou směs rozmixujeme a máme-li jí větší množství, tak zavaříme do malých skleniček. Hotovou a hlavně zdravou svačinku budeme mít vždy po ruce.
- Dýně
Vzhledem k tomu, že dýně nabízí chuť neutrální, můžeme ji velmi snadno kombinovat s dalšími plody, třeba s jablky, mrkví nebo červenou řepou. Vyzkoušet můžeme i kombinace vícedruhové.
- Brambory, hrášek a mrkev
Chceme-li zvykat dítě na nové chutě, tak tato kombinace zeleniny je vhodnou volbou. Postačí si připravit jeden kilogram zeleniny, zhruba ve stejném poměru, kterou povaříme do změknutí, následně přidáme trochu olivového oleje a směs pečlivě rozmixujeme. Pokud dětem nevadí menší kousky, to být úplně pyré.
Jestliže chystáme přesnídávku pro děti starší, lze ji připravit i z dalších druhů zeleniny. Vhodnými zástupci jsou květák, brokolice, kedlubna či pórek.