10 benefitů, které nám nabízejí ovesné vločky
V žádné zdravé domácnosti by ovesné vločky rozhodně neměly na jídelníčku chybět. Mohou tvořit ideální součást zdravé snídaně a to nejen jako kaše, ale lze je přidat i do jogurtů či tvarohů nebo je můžeme smíchat s ovocem.
Zdravotní přínosy ovesných vloček
O některých výhodách ovesných vloček ví každý, o jiných nikoli. Podívejte se tedy na hlavní důvody zařazení vloček do jídelníčku.
- Obsahují celou řadu tělu prospěšných látek. Jedná se především o vlákninu, bílkoviny, vitamíny, sacharidy, minerály a antioxidanty.
- Vzhledem k vysokému obsahu sacharidů a škrobů jsou vhodnou volbou právě pro snídani.
- Bílkoviny v nich ve větší míře obsažené pomáhají budovat svalovou hmotu a jsou ideální pro různé druhy diet.
- Vláknina nejen podporuje zdraví naší trávicí soustavy, ale také potlačuje pocit hladu a podporuje pocit sytosti. To zajistí i betaglukan. Kromě toho vláknina pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.
- Ovesné vločky jsou dokonalým zdrojem některých vitamínů. Patří mezi ně především A, některé z komplexu B (B1, B2, B5, B6) nebo D.
- Ovesné vločky jsou bohaté na některé druhy minerálů. Nalezneme v nich železo, fosfor, draslík, měď, sodík nebo zinek.
- Bonusem je i obsah antioxidantů, které pomáhají našemu tělu bojovat proti volným radikálům. Jestliže tělu antioxidanty chybí, jeho buňky stárnou rychleji.
- Mají pozitivní vliv na naši imunitu, jsou tedy vhodnou volbou pro období, kdy je naše tělo náchylnější k infekcím, tedy zimu a jaro.
- Dodávají tělu dostatek energie a to díky sacharidům. Ty se do našeho těla uvolňují pomaleji a energie nám pak vydrží po delší dobu.
- Mají pozitivní vliv na naši pokožku, eliminují její podráždění a svědění a proto je někdy nalezneme jako součást kosmetických přípravků určených právě k péči o pokožku.
Ovesné vločky se dají do jídelníčku zařadit různými způsoby. Mezi ty nejčastější patří ovesné kaše ochucené ovocem, medem nebo ořechy. Lze z nich však připravit také vynikající pomazánku nebo je přidat do pečiva či polévek.